5. Díl: Žhavé uhlíky, alobal, HMS
Kvalitní uhlíky jsou hlavní součástí kvalitního a chutného dýmu. Řádně rozžhavené uhlíky ohřívají tabákovou směs v korunce. Při zahřívání dochází k odpařování melasy a ke spalování tabáku a díky tomu vzniká dým, který prochází skrze dýmku až k dýmkaři. Mají solidní vliv na výslednou chuť dýmky. Vyvarujte se pádům uhlíků na zem, obzvlášť na lino a koberec. Teplo sice vydávají o 17x méně, než se nachází na povrchu slunce, ale i přesto hrozí nebezpečné situace, či popáleniny.
Uhlíky kokosové (přírodní) se používají nejčastěji. Vyrábí se z kokosových skořápek. Kokosové skořápky se rozdrtí téměř na prach a pod velkým tlakem se vytvarují ve formách do typických kostek. Tyto kostky je nutné rozžhavit. K rozžhavení se často používají žhaviče či plynový hořák. Prakticky se dají rozžhavit čímkoliv, co vydává obrovské teplo, či žár. Výhřevnost těchto uhlíků je velmi uspokojivá a zbytkový popel je na uspokojivé úrovni. Uhlíky vyrábí mnoho výrobců, je jen na vás kterého vyberete a oblíbíte. Uhlíky je nutné mít a skladovat na suchém místě. Jejich nevýhodou je počáteční smrad při rozžhavování. Musí být rozpálené ze všech stran. Výdrž kokosových uhlíků je více než fajn +-45 minut. Mají minimální vliv na chuť a kvalitu dýmu. Typicky: OneNation, Crown, BlackCoco, CocoBrico,…
Uhlíky rychlozápalné (RZU) se stále prodávají a někteří začátečníci je stále používají. Obsahují samovznícecí látku, která při zapálení zapalovačem rozžhaví zbytek uhlíku. Vlivem přítomnosti chemických látek, nedoporučuji používat primárně ke kouření vodní dýmky. Těžké kovy a směs kdoví čeho, způsobí nepěknou bolest hlavy. Výdrž je slabých 20 až 40 minut. Při hoření obsahují velké množství popela a vyžadují časté oklepání. Samozápalné uhlíky se hodí maximálně na rozžhavení kvalitnějších kokosových.
V předchozím článku o korunkách nebylo zmíněno, jakým způsobem se uhlíky pokládají na korunku. V zásadě jsou možnosti pouze dvě:
Na alobal
přes korunku se vytvaruje vrstva přehnutého alobalu. U klasického kuchyňského je vrstva minimálně 4x, u stavebního nebo silnějšího stačí pouze dvakrát. Při napnutí alobalu se pomocí špičatého nástroje (děrovač, silnější jehla, párátko) vytvoří několik málo děr v kruhové podobě. Je vhodné kolem korunky vytvořit i alobalovou ohrádku, díky které se zamezí pádům uhlíků na tácek nebo zem. Ohrádka také lépe udržuje teplo. Mezi alobal a uhlíky je dobré vytvarovat z alobalu i tzv. šneka, aby uhlí neleželo přímo na horní vrstvě. U korunek typu phunnel se díry nedělají nad otvorem uprostřed.
Heat management systém (zkráceně HMS)
mezi alobalem a vznikem HMS se na trhu prodávali a jsou stále dostupné systémy jako jsou různé síťky či velmi oblíbená badcha. Poté někdo přišel s HMS. Jedná se o skvělého pomocníka při přípravě dýmky. HMS je náhrada za alobal a jiné příslušenství ke korunkám. Používá se nejčastěji a to z několika důvodu: nesmírnou výhodou je jeho snadné používání. Do heatu se vloží dva uhlíky. Pro zvýšení tepelného výkonu se mohou vložit další dva, tedy celkově čtyři na bok. Některé HMS (nekvalitní materiál, špatný výběr korunky, špatné zpracování) mají špatný tah a uhlíky v něm zhasínají. Ty lepší a při správné korunce si sami udržují rudé – rozžhavené uhlíky. Jen malé upozornění: různé druhy HMS nemusí pasovat na vámi vybranou korunku.
Uhlíky je v průběhu bublání nutné oklepávat od popela, pomocí kleštiček. Případně měnit v HMS pravidelně uhlíky za nové.
1. Díl: Dýmkaření se po 14 letech velmi změnilo - historie
2. Díl: Vodní dýmka - povíme si skoro vše o dýmce jako takové
3. Díl: Tabáky do vodní dýmky - světlý nebo tmavý ?
4. Díl: Korunky na vodní dýmku
5. Díl: Žhavé uhlíky, alobal, HMS
6. Díl: Příprava vodní dýmky a nacpání korunky
7. Diskuse pro dýmkaře
Na webu mám spoustu dalších, všechny Ti rád přehledně vypíšu během okamžiku.
Diskuse k článku:
Přidat komentářŠiroko daleko žádný komentář.
Můžeš nějaký přidat :)