Jak nejlépe připravit vodní dýmku

Jak nejlépe připravit vodní dýmkuJe to nejdůležitější součást při používání vodní dýmky. Může se stát, že špatná příprava znechutí Vaše chuťové buňky a VD už nebudete chtít ani vidět.

Druh a chuť tabáku záleží čistě na Vás. Setkal jsem se s lidmi, kteří sice poskládat dýmku až po šlahoun dokážou, ale když dojde na přípravu tak koukají.

Voda ve váze :
Každá váza na vodní dýmku by měla mít nějakou rysku nebo pruh popř. obrázek, který doporučuje kolik vody v ní má být. Bohužel jsem se setkal s vázou, která neměla žádnou rysku. Proto vemte vázu (tělo) a nalijte vodu mírně nad trubičku, aby byla ponořená min 0-5 až 1 cm pod vodou. ZNOVU: Nalejte vodu tak, aby po natáhnutí do sebe přes nástavec na šlahoun voda bublala (podobné při varu vody), voda nesmí vlétnout do pusy. Pokuď bude více vody bude se hůř tahat a je riziko zničení šlahounu. Do vodní dýmku doporučuji  v parních dnech do vázy dát kousky ledu, citron a nebo naplnit mlékem (mléko obohatí chuť, ale vodka má také něco do sebe) .Limonádu nedoporučuji. 

Správné naskládání tabáku do kotle / korunky :
Tabák je to z čeho se všechno odehrává, proto si na přípravě dejte velmi záležet. Tabák natrhejte na malé kousičky, ale tak, aby neucpal kotel. Tabákové listy roztrhejte na jemno a naskládejte (rozprostřete po celém obsahu kotle), neumačkávejte ho moc ! V případě mělkého kotlíku doporučuji 5 mm pod obrysem, kde se bude nacházet alobal. Žhaví uhlík by tabák pálil. Nepoužívejte pro položení uhlíku dodávaný plechový talířek - použijte alobal a přehněte na několik vrstev min. 2 × (ten kuchyňský běžně dostupný v obchodě alespoň 4 × přehněte), alobal "navlečte" na kotel, moc ho různě netvarujte, propíchejte jej špendlíkem, tenkou jehlou - čim více otvorů tím více tepla se dostane do tajuplných hlubin tabáku a vznikne tak více dýmu a sladká chuť.

tarbuš / ohrádka :
Slouží pro větší udržení tepla a delší výdrž uhlíku. Nehledně na to, že tarbuš (ohrádka kolem uhlíku) ochrání před větrem nebo shozením uhlíku během tahání (VD se chvěje a uhlík hýbe).

Rožhavení uhlíku :

  • Samozápalné - vydrží chvíly, smrdí, využijí se spíše venku, kde není možnost rožhavit kokosový uhlík Při použití a zapálení doporučuji počkat než uhlík doprská, to uslyšíte. 
  • Kokosové - Nejpoužívanější ! Nechte co nejdéle rožhavit, nejlépe v kamnech na dřevo, na plynu min. 8 minut - průběžně otáčet, v mikrovlné troubě.
  • Uhlí - Nepoužívat ! Ani v nouzi.
  • Citronové - Jako kokosové, vydrží mnohem déle.

Roztahat vodnici a použítí není složité:
Velmi jednoduché, začněte tahat přes šlahoun do sebe. Chce to nějakého člověka, který dlouho vydrží do sebe tahat, tahejte tak dlouho, dokuď nebude vycházet kouř. Může to chvíly trvat - záleží na vrstvě tabáků, alobalu, v případě potřeby přidejte další uhlík.

Sdílet článek na Facebook
Sdílet článek na Twitteru
Vytisknout článek
Nahlásit tento článek jako závadný

PŘIDAT KOMENTÁŘ...


Kub, lahodná chuť uhlíku(10.11.2015)
Ahoj, mam problém, že ať připravím vodnici jakkoliv, vždy cítím více uhlík než tabák. A to už jsem opravdu zkoušel kde co. Pokusil jsem se zvýšit mezeru mezi uhlíkem a tabákem a k ničemu to nevedlo. Koupil jsem výraznější tabák a nic. Vrstev alobalu jsem tam narval, že bych je nespočítal a pořád cítil uhlík. používám uhlíky al fakheer. Od prodejce jsem slyšel, že bych si měl pořídit hlubší kotlík. Ale proč mi tedy prodali příliš mělký kotlík, když museli vědět, že tenhle bude nevhodný. Máte pro mě nějakou radu? Děkuji.

Espeiox, Jen doplnění...(18.5.2015)
K tomu alobalu a jeho překládání - i běžný kuchyňský alobal se prodává o různých tloušťkách, je třeba se naučit odhadnout, kdy je vhodné ho překládat a kdy ne. Také záleží na použitém typu uhlíku, kdy při použití rychlozápalky doporučuji použít o něco silnější vrstvu.
Nikde nevidím ani slovo o vlhkosti a vlhčení tabáku, o tom už by i začátečníci měli mít nějaké povědomí.
A ještě jedno doporučení pro ty parné dny - pokud máte k dispozici větší množství ledu, celou vázu ponořte do hrnce (např.) naplněného kostkami ledu. Voda pak mnohem lépe drží teplotu. Pár kostek ledu přímo ve váze většinou rychle roztaje a více kostek do vázy nedoporučuji dávat, negativně to ovlivňuje požitek z kouření. Umožňuje-li to materiál, ze kterého je vyrobeno srdce vodní dýmky, můžete ho dát cca 10 minut před kouřením na mrazák. Teplota srdce se sice celkem rychle vrátí do normálu, ale minimálně na roztahávání a prvních tak 10 minut kouření pozitivně ovlivní teplotu kouře :) Ideální na chladnější kouř jsou pak chladící kapsle, jejichž použití umožňují některé typy šlauchů. Já například u některých dýmek používám šlauch značky Mya, který umožňuje vložení speciální chladící kapsle přímo do nitra rukojeti. Vydrží ledový cca 30 minut, mezitím můžete mít na mrazáku připravený další :)

Martin, Uhlí(30.12.2014)
Citronové uhlí? Co to je?

 icon odpověděl(a) na příspěvek výše (30.12.2014)
[b]Takové již neexistují. [/b]

Luigi, Uhlík v chuti tabáku(13.9.2014)
Zdravím,
potřebuji poradit.
Připravuji vodní dýmku, tak jak jest výše psáno, ale neustále je tam cítit chuť uhlíku, né tabáku. Tabák není cítit.
Prosím o radu.
Luigi

 icon odpověděl(a) na příspěvek výše (14.9.2014)
[b]Zdravíčko,
je několik možnosti, jak tyto problémy odstranit.

1) používat kvalitní a pořádně rožhavené kokosové uhlíky ( nejpravděpodobnější )
2) zvýšit vrstvu alobalu
3) vytvořit méně dírek[/b]

morph, pripominka(30.9.2013)
Já začal místo klasickýho alobalu dávat silnostěnej alobal na grilování, to se utrhne cca 10cm proužek a jednou přehne - je perfektní, drží a neprohýbá se, prostě napnutej jak panenská blána až do konce... a tak je lepší vzít silnější špendlík a udělat 25-30 dírek... zkoušel jsem hrozně mnoho variant a tahle mi přišla v poměru dýmu ku chuti uplně ideální ;)

Vojta, Připomínka(5.7.2013)
Velmi dobrý a podrobný návod, jen bych přidal nějaké obrázky, nebo videa. 1