Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a57-jak-nejlepe-pripravit-vodni-dymku ,publikováno: 27.12.2009

Jak nejlépe připravit vodní dýmku

Je to nejdůležitější součást při používání vodní dýmky. Může se stát, že špatná příprava znechutí Vaše chuťové buňky a VD už nebudete chtít ani vidět.

Druh a chuť tabáku záleží čistě na Vás. Setkal jsem se s lidmi, kteří sice poskládat dýmku až po šlahoun dokážou, ale když dojde na přípravu tak koukají.

Voda ve váze :
Každá váza na vodní dýmku by měla mít nějakou rysku nebo pruh popř. obrázek, který doporučuje kolik vody v ní má být. Bohužel jsem se setkal s vázou, která neměla žádnou rysku. Proto vemte vázu (tělo) a nalijte vodu mírně nad trubičku, aby byla ponořená min 0-5 až 1 cm pod vodou. ZNOVU: Nalejte vodu tak, aby po natáhnutí do sebe přes nástavec na šlahoun voda bublala (podobné při varu vody), voda nesmí vlétnout do pusy. Pokuď bude více vody bude se hůř tahat a je riziko zničení šlahounu. Do vodní dýmku doporučuji  v parních dnech do vázy dát kousky ledu, citron a nebo naplnit mlékem (mléko obohatí chuť, ale vodka má také něco do sebe) .Limonádu nedoporučuji. 

Správné naskládání tabáku do kotle / korunky :
Tabák je to z čeho se všechno odehrává, proto si na přípravě dejte velmi záležet. Tabák natrhejte na malé kousičky, ale tak, aby neucpal kotel. Tabákové listy roztrhejte na jemno a naskládejte (rozprostřete po celém obsahu kotle), neumačkávejte ho moc ! V případě mělkého kotlíku doporučuji 5 mm pod obrysem, kde se bude nacházet alobal. Žhaví uhlík by tabák pálil. Nepoužívejte pro položení uhlíku dodávaný plechový talířek - použijte alobal a přehněte na několik vrstev min. 2 × (ten kuchyňský běžně dostupný v obchodě alespoň 4 × přehněte), alobal "navlečte" na kotel, moc ho různě netvarujte, propíchejte jej špendlíkem, tenkou jehlou - čim více otvorů tím více tepla se dostane do tajuplných hlubin tabáku a vznikne tak více dýmu a sladká chuť.

tarbuš / ohrádka :
Slouží pro větší udržení tepla a delší výdrž uhlíku. Nehledně na to, že tarbuš (ohrádka kolem uhlíku) ochrání před větrem nebo shozením uhlíku během tahání (VD se chvěje a uhlík hýbe).

Rožhavení uhlíku :

Roztahat vodnici a použítí není složité:
Velmi jednoduché, začněte tahat přes šlahoun do sebe. Chce to nějakého člověka, který dlouho vydrží do sebe tahat, tahejte tak dlouho, dokuď nebude vycházet kouř. Může to chvíly trvat - záleží na vrstvě tabáků, alobalu, v případě potřeby přidejte další uhlík.