nacitam Vyčkejte do zmizení tohoto textu. Obsah stránek se načítá.

Domácí uzený sýr - udím, udíš, udíme sýr

Domácí uzený sýr - udím, udíš, udíme sýrKaždý majitel udírny si zajisté někdy do své udírny vložil mimo masa a klobás i sýr. V tomto článku vysvětlím, jak udím sýr Já. Všem, kteří ochutnali moc chutnal.
REKLAMA:
KONEC REKLAMY

Aktualizace! Od roku 2017, udím pouze ve střevech na sýr. Sýr stačí nastrouhat, vložit do střev, pověsit do udírny na tři hodiny a pouze udržovat teplotu a kouř (stačí nižší teploty 30-40 C, poté zvýšit teplotu pro slití). Jedná se o rychlé a mnohem učinné udění sýra. Už jste vyzkoušeli ? Napište do komentáře, jak udíte Vy! 

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

GrilyKrby.cz
Jak na uzený sýr? Mám domácí elektrickou udírnu a rád bych ve vrhl i na uzení sýrů. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Děkuji.

Co je uzený sýr? Uzený sýr je klasickou uzenářskou pochoutkou a zároveň skvělou bezmasou variantou, kterou si můžete snadno připravit i v domácí udírně. K uzenému sýru se hodí uzenina, bylinky, ale můžete přidat i zeleninu. Jeho příprava přitom není nijak složitá a je vhodná i pro ty, kdo s udírnou teprve začínají. Pro úpravu uzeného sýru se využívá technika uzení studeným nebo teplým kouřem. Jaký typ sýru k uzení? Jak připravit sýr do udírny? Jaké dřevo vybrat na uzení sýru? Jakou teplotu nastavit v udírně?

Více se dozvíte se na: https://www.grilykrby.cz/otazky-a-odpovedi/uzeny-syr

Zajděte do obchodu a kupte sýr. Nejčastěji kupuji sýr značky EIDAM 30 %. Sýr se udí v kilech, ale kolik si ho koupíte záleží pouze na Vás. Pod kilo sýra se udit nevyplácí, většinou neodoláte a při kontrolách a otáčení, budete po kouskách ochutnávat. Sýr se při udění trochu smrskne. Z kila sýra se odpaří asi 200 gramů tuku. Sýr si můžete libovolně ochutit - bylinky, šunka, pepř,...

Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Horký doporučuji využít jen pro slití sýra. Nejvhodnější dřevo je třešeň, jabloň, švestka. Dřevo musíme zbavit kůry a musí být vyschlé ! Ohniště rozděláme nejdříve suchým měkkým dřevem, ohněm zvedneme požadovanou teplotu v udírně, záleží na Vás jakým kouřem budete udit, já využil kouř teplý. Udírnu jsem rozehřál na 50 °C, při dosáhnutí této teploty, doporučuji rozházet ohniště, aby zůstalo pouze žhavé.

Než v ohništi bude pouze žhavé, můžeme mezítím nastrouhat sýr na hrubo. Sýr nejraději udím v porcelánových miskách, v hlubokých talířech a nyní pouze ve střevech pro sýry. Silonky nebo ponožky mi nevyhovují. Nastrouhaný sýr nasypeme do jednotlivých talířů (popř. střev) a poté vložíme do udírny. V ohništi přidáme jedno až dva kusy suchého ovocného dřeva a dusíme.

Snažíme se držet teplotu 50 °C a samozřejmě hustého kouře. V případě snížení teploty přidáme trochu suchého měkkého dřeva, při malé hustotě kouře přidáme dřevo na udění a dusíme. Sýr necháme v udírně asi 45 minut (neplatí pro sýry ve střevech - pouze talíř). Po uplynutí doby, zvýšíme teplotu na 70-80 °C pro slití sýra - necháme působit asi 10 minut. Po této době sýr vyndáme vychladnout mimo udírnu a mezítím teplotu srovnáme opět na uspokojivých 50 °C. Sýr vychladne a otočíme ho na druhou stranu (ta na spod talíře). Opět necháme udit na jedné straně 45 minut. Takto budeme otáčet asi pětkrát. Dobré je taky sýr během otáčení i trochu promíchat nebo rozkrojit s vnitřní vrstvou.

Celková doba udění je kolem 2-6 hodin. V případě dostatku času, můžete sýr vodorovně rozpůlit a uděné strany dát k sobě a pokračovat v udění. Sýr tak bude prouděn z vnější i vnitřní strany. Sýr lze nakrájet na nudle, kostičky, fantasii se meze nekladou. Přeji Vám dobrou chuť a těším se na komentáře s Vašimi fotkami.


48383543_427526721115800_7363995310466531328_n.jpg 48408872_717146085337487_3902479238732709888_n.jpg 48409389_444018749465317_879482832613801984_n.jpg 48416994_389120521914204_87245642073636864_n.jpg
REKLAMA:
Známka článku:  2 (hodnoceno 22x)

Přidat komentář k článku >

, zkušenost s uzením sýr(10.12.2021)

Dobrý den. Podělím se o zkušenost. Zkoušel jsem uzení sýrů 2x ... a na třetí pokus jsem spokojený. Koupil jsem 3,6 kg 45% sýr GOLDU, nakrájel sýr na drobné kostky, naplnil dámské punčochy porcemi asi o 150 gr. (jedna porce o velikosti pečiva; asi tak jedné housky). Sýr do punčochy jsem více natlačil, zavázal na uzel a po naporcování jsem vniklý obsah trochu stlačil do bochánku a následně ovázal potravinářským motouzem, aby se udržel tvar housky (to se povedlo a vnikly ve výsledku porce ve tvaru housky). Udil jsem asi 2 hod na 45-50 st., pak jsem zvýšil teplotu na +- 60 st. Mám kombinovaně upravený uzák tak, že topím klasicky uzenářským dřevem v topeništi ale mám dva generátory kouře umístěné v základně uzáku a v nich spaluji piliny. Dobře se reguuje teplota a je bohatě kouře. Housky sýru ležely volně na mřížkovaném roštu. Celková doba uzení byla asi 2:45 hod, sýr se krásně spojil, barva zlatově žlutá, sýr je vláčný a není tuhý, chutný. Do dvou porcí jsem přidal drůbky z uzené kotlety a taky dobré. Možná, že jsem sýr mohl o něco dříve vytáhnout z uzáku ... ale to až příště. 10.12.2021. Luboš.

icon , odpověděl(a) na komentář výše 18.12.2021
Dobrý den,
děkuji za komentář. Vyzkouším též do punčochy.
, Sýr(6.3.2021)

Dobrý den udime také sýr a za nás super jídlo. punčochy jsme zavrhli vytékalo a nešlo sundat ze sýra.a tak jsme dnes vyzkoušeli ve střevu na salám a střevo se nám utrhlo u konce.A chtěla jsem se zeptat jestli střeva namáčíte než do toho sýr dáte? díky

icon , odpověděl(a) na komentář výše 6.3.2021
Dobrý den, ano je to výborné jídlo. Při použití střev, je nutné střeva před naplněním nejdříve namočit do vlažné vody. Stanou se poddajná a utrhnout by se neměli. Při vázaní používám vždy dva uzle, čímž ten druhý brání utržení.

Nechť se daří!
, Uzený syr(2.2.2021)

Zdravím,kde koupím to střevo na území sýrů,jak se přesně jmenuje,děkuji za odpověď

icon , odpověděl(a) na komentář výše 2.2.2021
Zdravím,
střeva na sýr koupíte zde - https://lukaszafer.cz/url/?z=streva_na_syr

Nechť chutná :)
, Dotaz(20.12.2020)

Zdravím, zkoušel jsem poprvé udit sýr. Když jsem ho dnes ochutnal tak chuť a vše OK. Jen je poměrně tvrdý. Je to normální nebo ne? Díky za radu a názor

icon , odpověděl(a) na komentář výše 20.12.2020
Čím déle (v hodinách) se sýr udí, tím více bude sýr tvrdší a sušší.
, -(7.7.2020)

Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Tak nějak nevím... Ono se dá udit i na něčem jiném? Poučte mne...děkuji o čem je vlastně Váš článek? O ničem? tak to chápu... i když vlastně ne... Uzení zdar. udím víc jak 30 let

icon , odpověděl(a) na komentář výše 8.7.2020
Teploty si můžete vybrat. Vzhledem k Vašim 30-ti letým zkušenostem předpokládám, že víte, že teplota má dost zásadní vliv na výsledek chutě, tvrdosti a vzhledu sýra.
Poučte mne! Proč nenapíšete, jakým způsobem udíte Vy! Rád bych vyzkoušel i něco jiného.
Udění zdar !
, punčochy(7.6.2015)

My udíme každý rok v punčoše a nikdy jsme neměli žádný problém. A myslím si že je to jeden z nejlepších způsobů, ale každý má svůj názor a způsob jak to dělat. Uzení zdar!

, ponožky - punčochy(13.10.2013)

Dobrej, chci se zeptat proč nedoporučujete ponožky a silonky pro uzení sýrů ? a plátěný pytlík může být?

icon , odpověděl(a) na komentář výše 14.10.2013
Dobrý den,
ponožky a punčochy mají dost nevýhod a vlastně i výhod.

Nevýhody:
- Sýr může vytéct
- Nelze jej mít pod stálou kontrolou
- Sýr nelze promíchat, a když tak hrozí protržení.

Výhody nemůžu sdělit protože jsem ještě ani jednou takovýmto způsobem neudil.
, sýr(11.8.2013)

Sýr se nám vyudit povedlo na 1*. Doma se po něm jenom zaprášilo. Příště musíme koupit více sýra :D

icon , odpověděl(a) na komentář výše 11.8.2013
Ano Alenko 5 Máš pravdu u nás to samé :D :D

Reklama: