
Domácí uzený sýr - udím, udíš, udíme sýr

Aktualizace! Od roku 2017, udím pouze ve střevech na sýr. Sýr stačí nastrouhat, vložit do střev, pověsit do udírny na tři hodiny a pouze udržovat teplotu a kouř (stačí nižší teploty 30-40 C, poté zvýšit teplotu pro slití). Jedná se o rychlé a mnohem učinné udění sýra. Už jste vyzkoušeli ? Napište do komentáře, jak udíte Vy!
Zajděte do obchodu a kupte sýr. Nejčastěji kupuji sýr značky EIDAM 30 %. Sýr se udí v kilech, ale kolik si ho koupíte záleží pouze na Vás. Pod kilo sýra se udit nevyplácí, většinou neodoláte a při kontrolách a otáčení, budete po kouskách ochutnávat. Sýr se při udění trochu smrskne. Z kila sýra se odpaří asi 200 gramů tuku. Sýr si můžete libovolně ochutit - bylinky, šunka, pepř,...
Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Horký doporučuji využít jen pro slití sýra. Nejvhodnější dřevo je třešeň, jabloň, švestka. Dřevo musíme zbavit kůry a musí být vyschlé ! Ohniště rozděláme nejdříve suchým měkkým dřevem, ohněm zvedneme požadovanou teplotu v udírně, záleží na Vás jakým kouřem budete udit, já využil kouř teplý. Udírnu jsem rozehřál na 50 °C, při dosáhnutí této teploty, doporučuji rozházet ohniště, aby zůstalo pouze žhavé.
Než v ohništi bude pouze žhavé, můžeme mezítím nastrouhat sýr na hrubo. Sýr nejraději udím v porcelánových miskách, v hlubokých talířech a nyní pouze ve střevech pro sýry. Silonky nebo ponožky mi nevyhovují. Nastrouhaný sýr nasypeme do jednotlivých talířů (popř. střev) a poté vložíme do udírny. V ohništi přidáme jedno až dva kusy suchého ovocného dřeva a dusíme.
Snažíme se držet teplotu 50 °C a samozřejmě hustého kouře. V případě snížení teploty přidáme trochu suchého měkkého dřeva, při malé hustotě kouře přidáme dřevo na udění a dusíme. Sýr necháme v udírně asi 45 minut (neplatí pro sýry ve střevech - pouze talíř). Po uplynutí doby, zvýšíme teplotu na 70-80 °C pro slití sýra - necháme působit asi 10 minut. Po této době sýr vyndáme vychladnout mimo udírnu a mezítím teplotu srovnáme opět na uspokojivých 50 °C. Sýr vychladne a otočíme ho na druhou stranu (ta na spod talíře). Opět necháme udit na jedné straně 45 minut. Takto budeme otáčet asi pětkrát. Dobré je taky sýr během otáčení i trochu promíchat nebo rozkrojit s vnitřní vrstvou.
Celková doba udění je kolem 2-6 hodin. V případě dostatku času, můžete sýr vodorovně rozpůlit a uděné strany dát k sobě a pokračovat v udění. Sýr tak bude prouděn z vnější i vnitřní strany. Sýr lze nakrájet na nudle, kostičky, fantasii se meze nekladou. Přeji Vám dobrou chuť a těším se na komentáře s Vašimi fotkami.
Napsat komentář...
Marie, Sýr6.3.2021 |
reagovat
Dobrý den udime také sýr a za nás super jídlo. punčochy jsme zavrhli vytékalo a nešlo sundat ze sýra.a tak jsme dnes vyzkoušeli ve střevu na salám a střevo se nám utrhlo u konce.A chtěla jsem se zeptat jestli střeva namáčíte než do toho sýr dáte? díky

Dobrý den udime také sýr a za nás super jídlo. punčochy jsme zavrhli vytékalo a nešlo sundat ze sýra.a tak jsme dnes vyzkoušeli ve střevu na salám a střevo se nám utrhlo u konce.A chtěla jsem se zeptat jestli střeva namáčíte než do toho sýr dáte? díky


Dobrý den, ano je to výborné jídlo. Při použití střev, je nutné střeva před naplněním nejdříve namočit do vlažné vody. Stanou se poddajná a utrhnout by se neměli. Při vázaní používám vždy dva uzle, čímž ten druhý brání utržení.
Nechť se daří!
Helena-svobodova, Uzený syr2.2.2021 |
reagovat
Zdravím,kde koupím to střevo na území sýrů,jak se přesně jmenuje,děkuji za odpověď

Zdravím,kde koupím to střevo na území sýrů,jak se přesně jmenuje,děkuji za odpověď


Zdravím,
střeva na sýr koupíte zde - https://lukaszafer.cz/url/?z=streva_na_syr
Nechť chutná :)
Jarda, Dotaz20.12.2020 |
reagovat
Zdravím, zkoušel jsem poprvé udit sýr. Když jsem ho dnes ochutnal tak chuť a vše OK. Jen je poměrně tvrdý. Je to normální nebo ne? Díky za radu a názor

Zdravím, zkoušel jsem poprvé udit sýr. Když jsem ho dnes ochutnal tak chuť a vše OK. Jen je poměrně tvrdý. Je to normální nebo ne? Díky za radu a názor


Čím déle (v hodinách) se sýr udí, tím více bude sýr tvrdší a sušší.
Jindra, -7.7.2020 |
reagovat
Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Tak nějak nevím... Ono se dá udit i na něčem jiném? Poučte mne...děkuji o čem je vlastně Váš článek? O ničem? tak to chápu... i když vlastně ne... Uzení zdar. udím víc jak 30 let

Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Tak nějak nevím... Ono se dá udit i na něčem jiném? Poučte mne...děkuji o čem je vlastně Váš článek? O ničem? tak to chápu... i když vlastně ne... Uzení zdar. udím víc jak 30 let


Teploty si můžete vybrat. Vzhledem k Vašim 30-ti letým zkušenostem předpokládám, že víte, že teplota má dost zásadní vliv na výsledek chutě, tvrdosti a vzhledu sýra.
Poučte mne! Proč nenapíšete, jakým způsobem udíte Vy! Rád bych vyzkoušel i něco jiného.
Udění zdar !
Ales, punčochy7.6.2015 |
reagovat
My udíme každý rok v punčoše a nikdy jsme neměli žádný problém. A myslím si že je to jeden z nejlepších způsobů, ale každý má svůj názor a způsob jak to dělat. Uzení zdar!

My udíme každý rok v punčoše a nikdy jsme neměli žádný problém. A myslím si že je to jeden z nejlepších způsobů, ale každý má svůj názor a způsob jak to dělat. Uzení zdar!
PAvel, ponožky - punčochy13.10.2013 |
reagovat
Dobrej, chci se zeptat proč nedoporučujete ponožky a silonky pro uzení sýrů ? a plátěný pytlík může být?

Dobrej, chci se zeptat proč nedoporučujete ponožky a silonky pro uzení sýrů ? a plátěný pytlík může být?


Dobrý den,
ponožky a punčochy mají dost nevýhod a vlastně i výhod.
Nevýhody:
- Sýr může vytéct
- Nelze jej mít pod stálou kontrolou
- Sýr nelze promíchat, a když tak hrozí protržení.
Výhody nemůžu sdělit protože jsem ještě ani jednou takovýmto způsobem neudil.
Aluska, sýr11.8.2013 |
reagovat
Sýr se nám vyudit povedlo na 1*. Doma se po něm jenom zaprášilo. Příště musíme koupit více sýra :D

Sýr se nám vyudit povedlo na 1*. Doma se po něm jenom zaprášilo. Příště musíme koupit více sýra :D
Úvod:
Kategorie:
Dále na webu:
projekt 62 dní | webkamery | virtuální chat | archiv článků | základka | odkazy | datové úložištěNavštívil jsem:
Paříž | Benátky | Praha | Budapešť | Vysoké Tatry | Kréta | Ibiza | Chorvatsko | New York | Řím | Brighton | Amsterdam | Dubaj | Treviso | České Švýcarsko | Mallorca | Řípnahlásit závadný obsah
Zásady ochrany osobních údajů