Domácí uzený sýr - udím, udíš, udíme sýr

Domácí uzený sýr - udím, udíš, udíme sýrKaždý majitel udírny, si zajisté někdy do své udírny vložil mimo masa a klobás i sýr. V tomto článku vysvětlím, jak udím sýr já. Všem kteří ochutnali moc chutnal.

Zajděte do obchodu a kupte sýr. Nejčastěji se kupuje sýr značky EIDAM 30 %. Sýr se udí v kilech, ale kolik si ho koupíte záleží pouze na Vás. Pod kilo sýra se udit nevyplácí, protože většinou neodoláte a při kontrolách a otáčení budete po kouskách ochutnávat. Sýr se při udění trochu smrskne. Z kila sýra se odpaří asi 200 gramů tuku. Sýr si můžete libovolně ochutit - bylinky, šunka, pepř,...

Sýr se udí nejčastěji na studeném kouři (20-30 °C), teplém kouři (30-60 °C) nebo horkém (70-110 °C). Horký doporučuji využít jen pro slití sýra. Nejvhodnější dřevo je třešeň, jabloň, švestka. Dřevo musíme zbavit kůry ! Ohniště rozděláme nejdříve suchým měkkým dřevem, ohněm zvedneme požadovanou teplotu, záleží na Vás jakým kouřem budete udit, já využil kouř teplý. Udírnu jsem rozehřál na 50 °C, při dosáhnutí této teploty, doporučuji rozházet ohniště, aby zůstalo pouze žhavé.

Než v ohništi bude pouze žhavé, můžeme mezítím nastrouhat sýr na hrubo. Sýr nejraději udím v porcelánových miskách a nebo v hlubokých talířech. Silonky, ponožky mi nevyhovují. Nastrouhaný sýr nasypeme do jednotlivých talířů a poté vložíme do udírny. V ohništi přidáme jedno až dva kusy suchého ovocného dřeva a dusíme.



Snažíme se držet teplotu 50 °C a samozřejmě hustého kouře. V případě snížení teploty přidáme trochu suchého měkkého dřeva, při malé hustotě kouře přidáme dřevo na udění a dusíme. Sýr necháme v udírně asi 45 minut. Po uplynutí doby zvýšíme teplotu na 70-80 °C pro slití sýra - necháme působit asi 10 minut. Po této době sýr vyndáme vychladnout mimo udírnu a mezítím teplotu srovnáme opět na uspokojivých 50 °C. Sýr vychladne a otočíme ho na druhou stranu (ta na spod talíře). Opět necháme udit na jedné straně 45 minut. Takto budeme otáčet asi pětkrát. Dobré je taky sýr během otáčení i trochu promíchat s vnitřní vrstvou. 



Celková doba udění je kolem 4-6 hodin. V případě dostatku času, můžete sýr vodorovně rozpůlit a uděné strany dát k sobě a pokračovat v udění. Sýr tak bude prouděn z vnější i vnitřní strany. Sýr lze nakrájet na nudle, kostičky, fantasii se meze nekladou. Přeji Vám dobrou chuť a těším se na komentáře s Vašimi fotkami.
 

Aktualizace, od letošního roku udím pouze ve střevech:

48383543_427526721115800_7363995310466531328_n.jpg 48408872_717146085337487_3902479238732709888_n.jpg 48409389_444018749465317_879482832613801984_n.jpg 48416994_389120521914204_87245642073636864_n.jpg

Sdílet článek na Facebook
Sdílet článek na Twitteru
Vytisknout článek
Nahlásit tento článek jako závadný

PŘIDAT KOMENTÁŘ...


Ales, punčochy(7.6.2015)
My udíme každý rok v punčoše a nikdy jsme neměli žádný problém 1 A myslím si že je to jeden z nejlepších způsobů, ale každý má svůj názor a způsob jak to dělat 10 Uzení zdar! 1 5

PAvel, ponožky - punčochy(13.10.2013)
Dobrej, chci se zeptat proč nedoporučujete ponožky a silonky pro uzení sýrů ? a plátěný pytlík může být?

 icon odpověděl(a) na příspěvek výše (14.10.2013)
Dobrý den,
ponožky a punčochy mají dost nevýhod a vlastně i výhod.

Nevýhody:
- Sýr může vytéct
- Nelze jej mít pod stálou kontrolou
- Sýr nelze promíchat, a když tak hrozí protržení.

Výhody nemůžu sdělit protože jsem ještě ani jednou takovýmto způsobem neudil.

icon , sýr(11.8.2013)
Sýr se nám vyudit povedlo na 1*. Doma se po něm jenom zaprášilo. Příště musíme koupit více sýra :D

 icon odpověděl(a) na příspěvek výše (11.8.2013)
Ano Alenko 5 Máš pravdu u nás to samé :D :D