Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a406-zapojeni-autoradia-v-automobilu ,publikováno: 30.6.2014

Zapojení autorádia v automobilu

V dnešním článku se podíváme na to, jak zapojit nové autorádio ve vozidle. Koupili jste si nové autorádio, ale máte problém ze zapojením do Vašeho vozu ? Zapojení a návod po 1DIN rádio, pro 2DIN je podobné, avšak u 2DIN je možné připojit i další periférie např. couvací kameru či GPS modul pro navigaci.

Při pořízení nového autorádia mohou nastat komplikace s připojením a zprovozněním, zvlášť u starších vozidel. Ve většině případů, je nutné k propojení nového autorádia provést pomocí ISO konektoru. ISO konektor není nic jiného než propojovací redukce, která se propojí mezi konektor vedoucí ze skřínky automobilu do konektoru nového autorádia.
ISO redukce se kupují společně s novým autorádiem a to podle typu a značky vozidla a novým autorádiem.

img

ISO redukce mohou vypadat nějak takto:
iso_redukce.jpg iso_redukce_1.jpg iso_redukce_2.jpg

Co když ISO konektor k mému autorádiu nebo automobilu neprodávají ?

Může se stát, že ISO konektor k autorádiu či typu vozidla nejde sehnat. I proto je řešení a to manuální zapojení pomocí dutinek a svorkovnice a jednotlivé vodiče propojit. V případě profesionality a vizuálnímu vzhledu je možné konektory vyrobit na 3D tiskárně a v tomto konektoru jej napinovat na jednotlivé vstupy (napájení,...) a výstupy (reproduktory, napájení pro anténu), avšak je to velmi pracné a vyžaduje to jistou šikovnost, ať v programu v návrhu tisku, či pinování.

Manuální propojení jednotlivých vodičů:
Dle přiložené tabulky níže, propojíme jednotlivé vodiče pomocí svorkovnice či jinak. U tohoto zapojení nutné brát zřetel na správné zapojení do správných vývodů - podle schémata na autorádiu. Prodávají se ISO konektory, které mají propojení s konektorem vedoucí z automobilu a na konci tohoto se nachází pouze barevné označené vodiče, na tomto konci se připojí s ISEM z autorádia. Jak to může vypadat je vidět na obrázku níže:

img

Tabulka barevného značení vodičů:
Dbejte na správné zapojení jednotlivých vodičů, zéjmena napájecích! Barevné značení nemusí odpovídat pravdě! Vždy se držte schématu autorádia či proměřte jednotlivé vodiče vedoucí ze skřínky automobilu. Ověřte polaritu jednotlivých vodičů.

Barva vodiče K čemu je
červený 12V+ (kladný pól) , při otočení klíčku
černý 12V- (záporný pól)
modrý spínací pro zesilovač, anténu
žlutý 12V+ (kladný pól) pamět, může být propojen s červeným
fialový zadní pravý reproduktor (kladný pól +)
fialový --- zadní pravý reproduktor
šedý přední pravý reproduktor (kladný pól +)
šedý --- přední pravý reproduktor
bílý přední levý reproduktor (kladný pól +)
bílý --- přední levý reproduktor
zelený zadní levý reproduktor (kladný pól +)
zelený --- zadní levý reproduktor

Co je CAN-BUS?
CAN-BUS je další z mnoha konektoru. Je to sběrnice, která komunikuje s dalšími jednotkami v automobilu. Díky tomu lze ovládat autorádio např. z multifunkčního volantu nebo si nechat zobrazovat název skladby v palubním počítači. Je nutné tyto převodníky konzultovat s prodejcem či s jistotou pořídit a zapojit. Musí podporovat jak autorádio, tak jednotka automobilu.

Ukázka montáže autorádia Pionner ve vozidle Passat B6 - pomocí svorkovnice bez canbus sběrnice a ISA.


1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

Nejčastěji se lidé potýkají se ztrátou paměti uložených stanic a nastavení - stačí propojit žlutý s červeným vodičem. V případě imobilizéru natáhnout od akumulátoru (spínací skřínky) zvlášť 12V+. Dále může docházet k nadměrnému vybijení akumulátoru a stálého napájení autorádia (zde rozdělit žlutý s červeným), případně se pohrabat v nastavení rádia a aktivovat PW vypínání tlačítkem na autorádiu. Nezapomeňte taky pro kvalitní hudební požitek nastavit jednotlivé frekvence pro reproduktory.

Dále se může hodit:

V této oblasti poskytujeme odbornou montáž a zapojení, v případě potřeby se na nás obraťte skrze kontakt.