Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a499-zapojeni-proudoveho-chranice ,publikováno: 21.1.2017

Zapojení proudového chrániče

Proudový chránič je již standardem každé nové elektroinstalace. Proudový chránič chrání před úrazem el. proudem osoby, zvířata, ale také dokáže vybavit v případě poškození izolace kabelu a zamezit tak případnému vzniku požáru.

Proudový chránič (dále Fi) je dnes již povinností a skvělou doplňkovou ochranou. Neměl by tak chybět v žádné nově zrekonstruované elektroinstalaci, přenosném rozvaděči, aj. Bohužel se v praxi mnohokrát setkávám s tím, že chránič padá a nebo je problém jej správně zapojit. Veškeré náležitosti, vyjímky a normy lze nalézt na internetu. Vezmu to velmi stručně.

ČSN 33 2000-4-41 ed2/2009

Několik důvodů proč chránič padá a nelze jej nahodit

V případě problému s proudových chráničem dbejte na bezpečnost sebe a převážně majetku, v jakékoliv situaci volejte odborníka - Elektrikáře. Nikoliv elektro-kutila !

Důležité upozornění: mnoho lidí si plete proudový chránič s jističem ! Hodnota vyznačená na proudovém chrániči, např. 25A se nejedná o hodnotu vybavení při přetížení. Jde pouze o hodnotu celkového proudu, do kterého lze zatížit silové kontakty chrániče. Na trhu jsou ovšem dostupné kombinované chrániče tj. jistič a proudový chránič v jednom, který se používá nejčasteji na jeden jediný okruh. 
 

Níže přikládám zapojení proudového chrániče, jedná se o velmi primitivní náčrt rozvaděče. V tomto případě, je chránič použit pouze jeden na většinu elektroinstalace, pouze zásuvka pro lednici a PC je mimo něj. 


Přívod TN-C vytvořen na síť TN-S 230V 50Hz

Níže je provedeno zapojení pouze třífázové zásuvky se středním a ochranným vodičem. Obvod je chráněn třífazovým proudovým chráničem a jističem.



Ke stažení: Seminární práce o proudovém chrániči v PDF.

Update (11/2021):
Tento článek slouží pouze jako ukázka a návod k tomu, jak zapojit proudový chránič v rozvaděči.
Nevychází z aktuálních norem ! Dnes se vyžaduje proudový chránič již na jednotlivé elektrické okruhy, vč. zásuvkových a světelných a je povinný do všech nových elektroinstalací. Silové kontakty (25A) na schématu jsou zvoleny pro jednoduchou bytovou rozvodnici s hlavním jističem 25A u elektroměru. Do mé e-mailové schránky chodí nespočet dotazů. Jeden z nejčastejších je: zda hodnota uvedená na proudovém chrániči 25A je náhrada za 25A jistič - nikoliv. Proudový chránič pouze porovnává rozdíl mezi L a N a v případě překročení proudů 30 mA vybaví. Je potřeba se dívat také na to, jaké jsou podmínky využití proudového chrániče a podle toho vybrat správný chránič např. 40A (30mA) či 16A (10mA).
V případě potřeby se vždy obraťte na elektrikáře či revizního technika.