Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a454-kvadrokoptera-walkera-qr-x350 ,publikováno: 9.4.2015

Kvadrokoptéra Walkera QR X350

Pořídil jsem si novou kvadrokoptéru. Rozhodl jsem se pro Walkera QR X350 s vysílačem DEVO 7 s podporou GPS, ta umožňuje modelu ve výšce uzamknout pozici a nebo se automaticky vrátit na místo startu.

Má předchozí kvadrokoptéra SYMA X6 mě naučila základy s letáním. Svým způsobem nebyla vůbec špatná, chování i reakce na pohyby ovládacích páček byla suprová, avšak po zvýšení mých nároků ( natáčení a fotografování z výšky ) byla absolutně nepoužitelná např. udržení stability se dalo docílit jen v absolutním bezvětří. Velmi slabé servomotory nedokázali kvadru s outdoorovou kamerou (44g) dostatečně vynést do vzduchu. Proto jsem se rozhodl pro modernější a techničtější model a to Walkera QR 350.

Walkera QR 350
je už chytřejší kvadrokoptéra od Walkery vyrobená z velmi kvalitních materiálů, vybavená GPS. Řídící jednotka automaticky stabilizuje model ve všech osách, stabilitu modelu zajišťuje autopilot sám. Orientaci modelu ulehčují velmi silné led diody, přední ramena svití zeleně a zadní červeně. Jak jsem již psal model obsahuje již zabudouvanou GPS s kompasem, to umožňuje v případě ztráty signálu z vysílače automatický návrat do místa startu. Lze také zamknout pozici, model bude ve výšce sám udržovat polohu a výšku. V případě ztráty z dohledu, nezvladatelnosti ovládat model, se pomocí přepnutí páčky na ovladači zvolí tzv. funkce "One Key Go Home", model se automaticky vrátí na místo startu - stejně tak jako při ztrátě signálu.

Počáteční problémy
Po rozbalení a dobití akumulátoru jsem šel vyzkoušet létání a funkce, to bylo bez větších komplikací. První zkouškový let dopadl více než uspokojivě, žádný pád ani problémy s ovládáním. GPS funguje skvěle vč. funkcí. Model se ovládá výborně. Výdrž mě zklamala, přibližně kvadrokoptéra vydrží méně než 5 minut. Šel jsem domu nabít akumulátor a opět vydal na pole si zalétat. Po krátkém vzletu a letání se model rozblikal, což znamená slabá baterie a přistál, při tomto hlášení se model již nedá opět zapnout a musí se udělat celý proces znovu - odpojení, zapojení, spárování, odemknutí motorů, vzlet. Problém trval i při koupi nové baterie. poslal jsem proto model na reklamaci, kde mi samozřejmě nebyla uznána. U nich model létal zcela v pořádku s jejich baterií. Bylo mi hned jasný, že problém není v modelu, ale v nabiječce (balancér) a taky že jo. Koupil jsem novou a vše je v naprostém pořádku. Brzy zde vložím nějaké videa stejně tak, jako v článku Syma X6.

Fotogalerie:

IMG_20150226_145215.jpg IMG_20150305_093818.jpg IMG_20150324_103011.jpg IMG_20150409_152825.jpg IMG_20150409_152853.jpg


Video z prvního letu: