Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a380-sezona-zlodeju-zacina ,publikováno: 3.11.2013

Sezóna zlodějů začíná...

Přícházejicí zima vyhnala většinu zahradkářů zpátky do svých domovů. Většina chalup zůstavá přes zimu zamčená, bez lidské přítomnosti a to je okamžik pro zloděje. Jak se jim bránit ? Způsobu je hned několik.

Mezi nejzákladnější zabezpečení chalupy patří uzamčení všech přístupových dveří, oken, průlezu atd. Odemknout obyčejnou FABku trvá několik málo sekund, proto se vyplatí pořídit bezpečnostní vložku s vyšší třídou, popř. přídavný zámek. Dřevěné okenice se nevyplácí zavírat (zloději by je stejně vytrhli), lepší je kovová mříž a nebo kovové elektrické rolety. Při otevřených okenicích schovejte veškeré cenné věci na neviditelné místo nebo si je odvezte domů.

V dnešní době nám s hlídáním majetku velmi pomáhá elektronika, proto se nabízí hned několik řešení.

Makety kamer a pohybových čidel
na trhu se nachází různé druhy maket kamer a pohybových čidel. Jsou velmi důvěryhodné, ale neučinné. Obsahují pouze světelnou leddiodu, která indikuje pohyb před sebou a nebo pravidelně bliká. Tyto kamery zkušený zloděj dokáže rozeznat.

atrapa-kamery-maketa-kamery-imitace-kamery-falesny-kamera-s-30ks-led-diod-pro-vnejsi-a-vnitrni-pouziti[1].jpg fcd.jpg ffsd.jpg index.jpg

Alarm svépomocí
kutil si může vyrobit odstrašovací alarm svépomocí. Stačí k tomu přívod elektrické energie, pohybové čidlo a siréna. V případě, že zloděj do objektu vnikne, můžete ho vyrušit hlasitým zvukem sirény. Sirénu nejlépe umístěte ven na nepřístupné místo (třeba na balkón). Tento alarm lze zprovoznit na 230V  i 12 V (autobaterie - tam, kde není přívod el. energie). Na aukru lze zakoupit za dvě stě již hotový výrobek s dálkovým ovládáním.

3658093716.jpg T381.jpg

GSM Alarm
nejčastěji obsahuje pohybové čidlo a elektromagnetické spouště a sirénu, dražší verze mají možnost připojení kamery. Jedná se o alarm, který v případě napadení objektu odešle SMS zprávu na mobilní číslo majitele. Alarm funguje bezdrátově, tudíž není nutné tahat k čidlům kabely a elektroinstalaci. Jednotlivé senzory napájí baterie (kromě řidící jednotky - i ta má záložní baterii). Při poklesu napětí baterie se odešle SMS. Doporučuji nezapojovat sirénu, alarm vás upozorní na zloděje a vy ho můžete chytnout při činu a předat Policii ČR. Situaci doporučuji ohlédnout s dálky a při více zlodějů neprodleně volat Policii.

gsm-02g.jpg gsm-bezdratovy-alarm-lx-888-s-vestavenou-klavesnici-a-lcd-displejem.jpg images.jpg yxcyxc.jpg

Fotopast
neškodná krabička s pohybový čidlem, fotoaparátem a IR přisvětleným. Dokáže na dost velkou vzdálenost vyfotografovat veškerý pohyb, osoby. Novější a dražší modely dokážou snímek odeslat jako MMS na mobilní telefon a nebo natočit video.

SG370_NIGHT_MAX.JPG SPA46e69f_aaa.JPG fotopast-sg660m_1.jpg solarni panel.jpg

Bezpečnostní agentura
v mnoha městech existují bezpečnostní agentury, které poskytují alarm, kamerový systém a zajišťuje dohled nad vaším majetkem. V případě napadení objektu okamžitě vyjíždí k místu zasahová jednotka.

249889-top_foto1-9z0oj.jpg 249891-original1-b0fij.jpg security3-small.jpg