Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a148-zaujalo-me-jaderna-elektrarna-cernobyl ,publikováno: 27.2.2011

Zaujalo mě : Jaderná elektrárna - Černobyl

Černobyl - byla dříve funkční jaderná elektrárna na Ukrajině.Podle všeho jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky.Havárie se stala 26.Dubna v roce 1986 kde tehdy došlo k přehřátí jednoho a následné explozi čtvrtého jaderného reaktoru.O život přišlo odhadem nejméně 100 až po několik tisíc lidí.Časová osa a film o Černobylu

Elektrárna byla umístěna 2 km od města Pripjať,18 km od města Černobyl,16 km od hranic Běloruska a 110 km severně od Kyjeva.Stavba elektrárny začala v 70 letech 20 století.
Všechny čtyři reaktory dodávaly výkon 3800 MW.

Při výbuchu se uvolnil radioaktivní mrak který zasáhl rozsáhlé oblasti Ukrajiny,Běloruska (nejvíce dopadu až 60% radioaktivního spadu) a Ruska.Což donutilo k přesídlení přes 200 000 obyvatel.

20080425-cs137Evropa_red.jpg ChernobylMIR.jpg Chernobyl_Nuclear_Power_Plant.PNG

Časová osa (Kompletní na http://cernobyl.euweb.cz)
26.Dubna

Zaujalo mě : Jaderná elektrárna - Černobyl Akimov,ani Djatlov v tomto okamžiku nevěří,že došlo k nehodě.Posílají dva operátory aktivní zónu zkontrolovat. Tito jsou ozářeni smrtelnou dávkou, stihnou však ještě podat zprávu o tom, co viděli.Když Akimov slyší, že reaktor je zničen, zmateně na velínu vykřikuje:
Reaktor je v pořádku, nemáme žádné problémy.

Akimov a Djatlov neustále přikazují operátorům přidávat chladící vodu. V šoku nedokážou pochopit situaci - jsou přesvědčeni, že se nic neděje.

5 minut po explozi přichází první telefonát. Hasiči dostávají zprávu, že došlo k explozi mezi 3. a 4. reaktorem a že hoří střecha reaktorového sálu.

Časová osa z http://cernobyl.euweb.cz