Co je UV index?

UV index je měřítkem síly ultrafialového záření vyzařovaného Sluncem. Jedná se o standardní mezinárodní způsob měření UV záření. Index začíná na hodnotě 0 a stoupá až k hodnotě 10. Hodnota 3-5 je mírná a hodnota nad 6 je vysoká nebo velmi vysoká. V extrémních případech může úroveň UV záření dosáhnout až 11. Jedná se o mezinárodní standardní měření, takže se měří a uvádí stejným způsobem bez ohledu na to, kde se nacházíte.

Jak se opalovat s ohledem na UV index?

0 až 2:

Pro daný den se očekává nízké vystavení UV záření. V jasných dnech noste sluneční brýle blokující UV záření a zakrývejte si pokožku, pokud se snadno spálí. Sníh a voda mohou odrážet sluneční paprsky a zvyšovat intenzitu UV záření. Při delším pobytu na slunci se doporučuje na veškerou holou pokožku nanést opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 15.

3 až 5:

Pro tento den se očekává mírné vystavení slunečnímu záření. Pokud budete venku, nevystavujte pokožku zbytečně slunci, noste pokrývku hlavy a sluneční brýle blokující UV záření. Mezi 11. a 15. hodinou se zdržujte ve stínu. Pokud budete na slunci, naneste na holou pokožku opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30.

6 až 7:

Pro tento den se očekává vysoká expozice. K ochranným opatřením patří pokrývka hlavy a sluneční brýle blokující UV záření. Mezi 11. a 15. hodinou je lepší se zdržovat ve stínu a na holou kůži používat opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30.

8 až 10:

Pro tento den se očekává velmi vysoké vystavení slunečnímu záření. Omezte čas strávený venku mezi 11. a 15. hodinou. Zakryjte si oblečením holou pokožku, noste pokrývku hlavy a sluneční brýle blokující UV záření. Mezi další ochranná opatření patří pobyt ve stínu a používání opalovacího krému s ochranným faktorem SPF alespoň 30 na holou pokožku.

11+:

Pro tento den se očekává extrémní expozice. Vyvarujte se pobytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou, nechráněná pokožka se může spálit během několika minut. Každý by se měl zakrýt, nosit pokrývku hlavy a sluneční brýle blokující UV záření. Bílý písek a jiné světlé povrchy odrážejí UV záření a zvyšují jeho expozici. Zdržujte se co nejvíce ve stínu a na holou pokožku používejte opalovací krém s ochranným faktorem SPF ideálně 50.