Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a622-vypadek-elektriny-blackout ,publikováno: 25.4.2024

Výpadek elektřiny - blackout

Není to tak dávno, co jsem byl svědkem výpadku elektrické energie ve svém zaměstnání, který postihl nejen průmyslovou zónu Vernéřov, ale i okolní města a vesnice. Tento incident mi položil otázku: Jak moc jsme závislí na elektrické energii a co by se stalo, kdyby se obnova nezdařila a trvala déle než jen pár minut ?

Výpadek elektrické energie může nastat z několika důvodů:

Místní výpadky elektřiny
Určitou část města nebo konkrétní úsek může postihnout pouze lokální výpadek, který může být způsoben poškozením vedení nízkého napětí, jako je pád sloupů nebo stromů, zvláště za silného větru nebo v zimním počasí. Tento výpadek může také být způsoben poruchou zařízení, jako jsou proudové chrániče, jističe v domácnostech nebo pojistky na přípojkách domů, pokud dojde ke zkratu nebo nadproudu.

Rozsáhlé výpadky elektřiny
Blackout, známý také jako úplný výpadek, je extrémní situace v distribuční síti, která může mít dominový efekt na celé území a může se rozšířit do dalších částí země nebo dokonce ovlivnit sousední země.

Výpadky elektřiny mohou mít rozsáhlé dopady, včetně přerušení dodávek energie, komunikace a provozu zařízení závislých na elektrickém proudu. V České republice je distribuční soustava údajně navržena a propojena tak, aby se případný výpadek jednoho zdroje mohl kompenzovat pomocí jiných zdrojů elektřiny, které jsou vzdáleně umístěny. Servisní střediska jsou vybavena nejen technikou, ale také vozidly s odborníky, kteří rychle lokalizují poruchu a provádějí nezbytné opravy k obnovení dodávek elektřiny.

V České republice máme několik zdrojů výroby elektrické energie, ale ty nejdůležitější a nejvytíženější zůstávají elektrárny tepelné (využívají uhlí) a jaderné. Ostatní zdroje jsou spíše lokálního charakteru a nedokážou plně nahradit výkon tepelných a jaderných elektráren.

Při dlouhodobém výpadku elektřiny je dobré mít zásoby potravin, vody a základních potřeb. Mějte také svíčky, lucerny nebo bateriové lampy, zásoby paliva pro vaření, ať už plynu nebo dřeva, také záložní zdroje pro mobilní telefony. Mějte náhradní baterie a nabíječky na různé zařízení, jako jsou svítilny a rádia. Klasické dobré FM rádio umožní přístup ke zpravodajství. Kvalitní filtry na přefiltrování vody např. z potoků a řek. Pokud je to možné, investujte do generátoru na záložní energii nebo solárních panelů. A nezapomeňte na plán evakuace a nouzové kontakty, pokud situace vyžaduje opuštění domova.

Časový harmonogram bez elektrické energie

Následující informace jsou založeny na pravděpodobnosti a mých dlouhodobých zkušenostech v oblasti elektro, kde pracuji. Snažím se předpovědět možné situace v případě výpadku elektrické energie během několika málo minut, hodin, dnů a dokonce i měsíců. Při přesném plánování v takových situacích je klíčová role bezpečnostních složek a energetiky, věřím že mají plán do detailů pečlivě zmáknutý. Harmonogram nezahrnuje pomoc ze zahraničí. Možná se jedná jen o smýšlený scénář autora.

1-10 minut
Ve většině případů se jedná o běžnou záležitost, která může nastat pouze v domácnostech, například při vybavení jističe v domácím rozvaděči v důsledku přetížení spotřebičem. Nebo při přefázování v rozvodně (tento jev prakticky nelze zaznamenat). Po obnovení dodávky elektrické energie je vše opět v normálu.

10-30 minut
Lidé začínají získávat informace o výpadku přes sociální sítě a od svých známých. Největším problémem je uvíznutí v elektrickém výtahu, kdy kvůli nedostatku techniků a znalostí o nouzovém otevření dveří dochází k mírné panice.

30-60 minut
Během výpadku vznikají různé teorie a vtipy, jelikož není možné si uvařit kávu ani čaj, pokud domácnost používá pouze elektrické ohřívače.

1 hodina - 3 hodiny
Mezi obyvateli se šíří mírná nervozita a ptají se, kdy se dodávky elektrické energie opět obnoví.

3 hodiny - 9 hodin
Malé akumulátorové záložní zdroje (UPS) jsou téměř vyčerpány a hrozí jejich vypnutí, zejména v obchodech a GSM zařízeních. Dochází k obtížím v dopravě a v centrech využívajících elektrickou energii. Také může docházet k výpadkům internetového připojení.

12 hodin
Půldenní výpadek elektrické energie se zdá být již kritický. Většina zařízení přestává fungovat, což vede k zastavení provozu ve firmách (pokud se neprojevilo v prvních minutách) a uzavření některých obchodů (zejména těch s nefunkčními chladícími zařízeními a generátory) a dalších veřejně přístupných míst. Lidé hledají alternativní zdroje světla a energie, jako jsou svíčky, svítilny, baterky a powerbanky. Dochází také k vybití mobilních zařízení, což zvyšuje sociální napětí.

1 den
Většina alternativních domácích zdrojů selhala a mezi obyvateli narůstá nervozita. Jsou odříznuti od informací a nemají přístup ke zpravodajství. Bezpečnostní a energetické složky intenzivně pracují na obnově dodávek. Lidé nemohou vybírat peníze z bankomatů a vzniká problém s teplou vodou, v zimě s vytápěním.

3 den
Na některých místech dochází k výpadkům mobilní sítě (BTS) a středně velkým zdrojům včetně akumulátorů z fotovoltaiky dochází k vyčerpání. Různé provozy fungují v omezeném provozu, zejména v oblasti vydávání potravin.

10 dní
V důsledku nedostatku energie není možná výroba v chemickém průmyslu, včetně výroby paliv pro motorová vozidla. Velké zdroje, jako jsou dieselové generátory pro nemocnice a další kritické podniky, jsou zásobovány dodávkami PHM ze státních rezerv, což platí i pro zásobování potravin.

10 dní až měsíc
V této kritické situaci armáda a bezpečnostní složky přebírají kontrolu, aby udržely relativní klid a zabránily násilí a výtržnictví. Dodávky tepla, pitné vody a teplé vody jsou zastaveny, a proto k místům přijíždějí vozidla s pitnou vodou a distribucí potravin.

1-3 měsíce
Stále se snaží obnovit dodávky elektrické energie, ale zatím neúspěšně. Zásoby státních hmotných i potravinových zásob rychle ubývají, což způsobuje deprese mezi obyvateli kvůli nedostatku základních potravin a vody. Vznikají skupiny, které napadají ostatní v boji o přežití.

6 měsíců
Stát není schopen poskytnout pomoc a pomoc ze zahraničí není dostupná. Situace se zhoršuje a vzniká hladomor, což vede k útokům na obyvatelstvo ze strany zoufalých lidí bojujících o přežití.

1 rok
Po roce bez elektrické energie by situace byla zoufalá. Došlo k extrémnímu sociálnímu, ekonomickému a bezpečnostnímu kolapsu. Lidé by se pravděpodobně museli spoléhat na tradiční metody přežití, jako je lovení, sběr potravy a používání ohně pro vaření a ohřev. Města by byla opuštěná a infrastruktura by zřejmě chátrala. Situace bude mít katastrofální následky s dopadem na celé lidstvo. Obnova by byla dlouhodobým a obtížným procesem, který by mohl trvat i desetiletí.

Jestli jsem se někde zmýlil, budu rád, když mě upozorníte a podělíte se o svůj komentář a názor, neboť jsem žádný krizový scénář nikde nečetl. Existuje nějaká webová stránka mimo oficiální telefonní linky distributorů, kde bych mohl získat informace o aktuálních výpadcích?