Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a586-jak-preinstalovat-system-windows-metoda-usb ,publikováno: 19.2.2023

Jak přeinstalovat systém Windows (metoda USB)

Žádný program ani čistič nepomůže odstranit zasekaný, pomalý a nefunčkní systém. Paradoxem je, že některé nové počítače s již nainstalovaným systémem, a to přímo z prodejny obsahují již mnoho přeinstalovaných aplikací, které zabírají zbytečně pamět RAM a jsou nevyužitelné a nepotřebné. Následující kroky vysvětlují, jak přeinstalovat či nainstalovat čistý operační systém Windows.

Důležité upozornění!

Nejdříve si zálohujte veškeré data o které nechcete přijít. Pevný disk si můžete rozdělit na více svazku a tím přesunout data z časti disku :C na jiný např :D, případně na flešku nebo externí disk. Dnes je i hojně využívaný cloud.

Příprava bootovacích dat:

Dále je potřeba stáhnout (jakýmkoliv způsobem) či zakoupit operační systém Windows. Většina základních desek podporuje bootování z flešky. Po stažení Windowsu přípravíme data na flešku (min. kapacita 8GB), pomocí programu Rofus. Rofus je program, který připraví flešku s Windowsem pro bootování systému. Pokuď by se nedařilo nainstalovat Windows při základním nastavení programu, je nutné změnit "Oddíl a typ cílového systému" a "Cílový systém".

Nastavení BIOSu pro bootování z flešky

BIOS je malý program, který je zabudován na základní desce počítače. Umožňuje změnu a nastavení parametrů při startu počítače. Zde je potřeba říct systému, že hodláme nainstalovat nový operační systém. Při zapnutí nebo restartu počítače držíme klávesu - obvykle je to klávesa DEL, F2, F10 nebo Esc. Jakmile se zobrazí obrazovka BIOSu najděte sekci BOOT device priority a nastavte na první hodnotu USB a jako druhý HDD, po změně ulož nastavení. Počítač se zrestartuje, vypněte ho, vsuňte flešku s daty do USB a zapněte. Mělo by dojít jako první k načtení dat z flešky. Sledujte obrazovku, zřejmě se vás systém bude ptát na instalaci Windows, potvrďte. Do bootovacího režimu se lze dostat i jednoduše přes klávesu, ale záleží na základní desce.

img

Instalace Windows

Podle verze Windows se jednotlivá okna vizuálně liší, avšak princip je totožný - číst a odklikat jen to, čemu rozumím. Systém Windows se při instalaci zeptá, kam nainstalovat Windows a nabídne formátování. Systém se většinou instaluje na oddíl :C, zde je potřeba označit daný řádek a ten zformátovat (dojde ke ztrátě všech dat!), poté pokračovat v instalaci. Až dojde k restartování počítače je potřebné vytáhnout flešku z USB. Systém se zeptá v průběhu instalace na pár dalších věcí, jako jméno, aktualizace atd. Po dokončení těchto úkonů se počítač znovu restartuje a dojde k naběhu připravené plochy. Níže přikládám video od Ryba z jůtube.


Instalace důležitých ovladačů:

Systém je čistý a může vyžadovat pro svůj správný běh další programy. Aplikace IObit.Driver.Booster je skvělá pro aktualizaci či stáhnutí důležitých ovladačů.

Systém doprovází chyby

Před instalací či během instalace se mohou vyskytnout různé chyby na které nelze jednoduše odpovědět. V případě potíží, napište do komentářů!