Zdroj: https://clanky.lukaszafer.cz/a420-zajezd-do-benatek-s-navstevou-ostrovu-burano-a-murano ,publikováno: 24.10.2014

Zájezd do Benátek s návštěvou ostrovů Buráno a Muráno

Odkaz na fotogalerii - ZDE
Již druhá zahraniční cesta za účelem poznávání a relaxace, tentokrát do Benátek a přilehlých ostrovů, velmi známých jako ostrov krajek a výroby skla.

Průběh týdne :)
Na slevovém serveru jsme objevili s Alčou, a to na poslední minutu poznávací zájezd do Benátek, v hodnotě něco málo přes jedenácet korun českých. Bez váhání jsme zájezd zakoupili a nedočkavosti se nemohli dočkat až vyjedeme.

Pátek
Shodou okolností jsem měl v Praze školení, takže zbývalo jen, aby Alča přijela autobusem do Prahy a já na ní počkal na Flórenci u stánku s luxusně křupavými hot dogy. Poté co jsme si dali pusinku na přívítanou a odebrali na stanici metra, nic nebránilo tomu, abychom odjeli na místo srazu. Autobus do Benátek se zdržel o půl hodiny, vzhledem k teplotě, která by se dala přirovnat k bodu mrazu, bylo zpoždění autobusu více než nepřijemné ! Nakonec se všichni dočkali, včetně nás. Autobus měl během noci dvě zastávky, jeli jsme přes Rakousko a samozřejmě Itálii.

Sobota
Hurá, jsme na místě, konkrétně u vlakové stanice v Mogliano di Veneto, zakoupili jsme si jízdenky, nasedli do vlaku a odjeli do Venezia Santa Lucia (konečná vlaková stanice v Benátkách). Po příjezdu začala běžná procházka s průvodcem po Benátkách. Během dopoledne jsme navštívili např. Piazza San Marco – jediné benátské náměstí, Basilica di San Marco – slavný kostel ukrývající velké umělecké bohatství., Dóžecí palác, Ponte degli Scalzi – 40 metrů dlouhý a 7 metrů vysoký most, Mercato a Peschería (zelný, ovocný a rybí trh v historicky nejstarší části Benátek), Ponte di Rialto – 48 m dlouhý a 22 m široký most z roku 1588 spojující části San Marco a San Polo. Podpírá ho 12 000 kůlů, je tvořen z istrijského vápence. Most byl dříve obchodním centrem, dnes na něm je řada stánků se suvenýry, také jsme neopomenuli a vyjeli výtahem na zvonici Campanile na náměstí San Marco, která nabízí panoramatický výhled na město a lagunu.

 

Po prohlídce Benátek se skupina s průvodcem, včetně nás odebrala do lodního přístaviště, kde nás loď po lince 7 odvezla na ostrov Murano, tam jsme poznali umění zdejších sklářů. Po prohlídce ostrova Murano nás ještě čekala návštěva ostrova krajek Burano.

Rybářský ostrov Burano se v minulosti proslavil hlavně výrobou krajek. Především stařenky lze spatřit, jak sedí před svými domky na židlích a drží v ruce plátno a bavlnu a vyšívají nebo paličkují. Pravdou ale je, že je zde těchto starých žen už velmi málo, protože dnešní mladé ženy, které zde vyrůstají, dávají přednost například cestovnímu ruchu v Benátkách. Pravdou ale je, že zde mají krajky od stařenek vysokou hodnotu a turisté je kupují za velmi vysoké ceny. Tento ostrov je také znám pod přezdívkou Ostrov klidu a pohody. Je zde spoustu malých domků s barevnými okenicemi a všudypřítomnými zmiňovanými pracujícími stařenkami. Jediný rozruch zde způsobují turisté, kteří spěchají od jedné části ostrova ke druhé, aby z něj viděli co nejvíce..

V pozdních nočních hodinách odjíždíme velkou, třípatrovou lodí z ostrova Burano zpět do Benátek do přístaviště Lido a z něho lodí vaporetto na vlakové nádraží Ferrovia přes Canal Grande - hlavní tepnou Benátek. Naše jednodenní prohlídka Benátek a ostrovů končí. Do Prahy se vracíme v brzkých ranních hodinách.

Více fotografiíí naleznete v albu :

Návštěva Benátek a ostrovů Murano a Burano